Тема: Жири: значення у харчуванні людини
Сьогодні навколо жирів ходить безліч різних думок та чуток. У раціоні їх оголосили мало не «персоною нон ґрата» - причиною зайвої ваги, целюліту, захворювань серцево-судинної системи та інших проблем із зовнішністю і здоров'ям. Чи так це насправді, і чи варто скорочувати вживання жирів до мінімуму?Навіщо жири потрібні організму?
Ці корисні речовини виконують безліч завдань:
захищають
внутрішні органи від ушкоджень і мікротравм;
служать
основним джерелом енергії;
оберігають
організм від впливу різких перепадів температури;
допомагають
засвоюватися вітамінам та мікроелементам, надходять в організм з продуктами
харчування;
без
достатньої кількості жирів неможливе здійснення репродуктивної функції.
Відповідно, вживати їх в помірній кількості
необхідно для повноцінного існування людського організму, і підтримки життєво
важливих функцій. У наступній таблиці представлено процентний вміст жиру в
організмі людини в залежності від віку та статі:
Користь чи шкода: чого більше в жирах?
Перш за все, потрібно розрізняти різні типи жирів. І
ті, і інші представляють собою складні ефіри гліцерину і жирних кислот, які
бувають насиченими і ненасиченими (тваринними і рослинними). Залежно від типу
кислот в їх складі, жири також підрозділяються на ненасичені і насичені.
Насичені
жири зустрічаються в продуктах тваринного походження – м'ясі, салі, вершковому
маслі, сметані, яйцях. Крім іншого, вони містять холестерин, надлишок якого
призводить до атеросклерозу, інфаркту міокарда та інших серцевих захворювань.
Однак і тут все не так однозначно. Холестерин можна розділити на «поганий» і
"хороший": в комплексі ліпопротеїнів (білків, жирів і інших
нутрієнтів) з низькою щільністю він "поганий", а в ліпопротеїнах з
високою щільністю – "хороший". Хороший холестерин в невеликих
кількостях абсолютно необхідний організму для нормального функціонування.
Ненасичені
жири зустрічаються в рослинних продуктах. Вони також корисні для здоров'я вмістом
надзвичайно цінних кислот – омега-3 і омега-6. Через високу калорійність з
ними, як і з будь-якими жирами, потрібно бути обережним. І, тим не менше, ці
нутрієнти потрібні для створення здорового і красивого тіла. Вони беруть участь
пратично у всіх процесах, є здоровим джерелом енергії і регулятором
метаболізму. Крім того, природні механізми такі, що при критичній нестачі жирів
організм починає щосили запасати їх "наперед", щоб вижити. А це
замість схуднення може привести до збільшення маси тіла.
Ненасичені
жири містяться в наступних продуктах:
горіхах,
насінні;
авокадо;
рослинній
олії: кунжутній, соняшниковій, лляній, оливковій, олії виноградних кісточок.
Особливу користь має нерафінована олія холодного віджиму;
рибі:
лососі, скумбрії, оселедця, тунці;
маслинах
(за умови, що ви обираєте якісний продукт).
А чого точно слід уникати, так це трансжирів,
отриманих штучним шляхом. Вони не приносять організму нічого, крім шкоди, і
можуть призвести до серйозних проблем зі здоров'ям: атеросклерозу, ожиріння,
захворювань серця і судин. Лідером за вмістом трансжирів є маргарин, а також
крекери, чіпси, картопля фрі. Виробники часто додають їх в напівфабрикати і
продукти з тривалим терміном зберігання – заморожену піцу, пончики, пиріжки.
Источник: https://bcaa.ua/ua/podderzhka/znachenie_zhirov_dlya_organizma_cheloveka
Немає коментарів:
Дописати коментар