Тема: Білки: значення у харчуванні людини.
Значення білків у харчуванні людини
У харчуванні тваринного організму білки відіграють виняткову роль, тільки одні вони можуть підтримувати азотисте рівновагу. Ні вуглеводи, ні жири замінити білок не можуть; білки ж можуть до певної міри замінити жири і вуглеводи.
Під впливом травних соків білок розпадається на все
менш складні частинки і доходить до стадії амінокислот.
Амінокислоти, всосавшись в стінки кишечника і
з'єднавшись в різних комбінаціях, дають білок іншого складу, тобто чужорідний
білок харчового продукту перетворюється на білок своеродний - білок клітин і
тканин організму.
Білки, які при розпаді дають всі необхідні для
життєдіяльності людини амінокислоти, носять назву повноцінних; білки, при
розпаді яких виходять не всі амінокислоти, називаються неповноцінними.
Повноцінні білки містяться в крові, молоці, органах і
м'язах тварин, а також в зелених частинах рослин (шпинат, щавель та ін.).
Неповноцінні білки містяться в зернах і коренеплодах, тобто в продуктах
рослинного походження.
Для дорослої людини на добу білкова норма повинна бути
не менше 100 м
На частку повноцінних білків (тваринного походження)
має припадати не менше 1/3. Інша частина може бути покрита білками рослинного
походження, тобто відношення між білками тваринного і рослинного походження
повинна бути не нижче 1: 2.
Взаємовідношення між повноцінними і неповноцінними
білками в їжі дітей має бути іншим (1: 1), так як зростаючий організм вимагає
для свого розвитку, побудови нових тканин і збільшення ваги значних кількостей
повноцінного білка.
Недостатнє надходження білка в організм позначається
на функції всіх систем. Перш за все, страждає ферментна система. Тісно
пов'язаний з білками синтез гормонів. Знижуються захисні функції організму. При
нестачі білка в раціоні спостерігається зміна морфології в клітинах кісткового
мозку, а це тягне за собою порушення процесу кровотворення і зміна
морфологічного складу крові, а також зниження онкотичного тиску.
Зниження кількості білка в раціоні відбивається на
умовно-рефлекторної діяльності, викликаючи ослаблення як процесів збудження,
так і гальмівного процесу. Хронічне недостатнє надходження білка веде до
глибоких порушень функції печінки, викликаючи розвиток жирової інфільтрації
печінки.
Недостатнє надходження білка з злиденній відбивається
на перебігу мінерального обміну, при цьому спостерігається гальмування росту
кісток і змінюється їх хімічний склад. Білкова недостатність в перші два роки
життя може призвести згодом не тільки до низькорослості, але й до затримки
психомоторного розвитку. При нестачі білків порушується синтез вітаміну РР, що
може призвести до захворювання пелагрою; збільшується виведення з організму
вітаміну С, а також виділення з сечею рибофлавіну (В2) і розвиток
арібофлавіноз.
Продукти - джерела повноцінного білка:
• м'ясо - 16-20%;
• риба - 14-20%;
• яйця - 12,5%;
• яєчний порошок - 52%;
• молоко - 3,4%;
• сир худий - 17,5%;
• сир жирний - 13%;
• сири різні - 18-25%.
Продукти - джерела неповноцінного білка:
• горох - 19,8%;
• квасоля - 19,6%;
• сочевиця - 20,4%;
• борошно горохова - 22%;
• борошно соєве - 41,4%.
Скласти коротенький конспект та надіслати мені у приватні повідомлення.
Немає коментарів:
Дописати коментар