Тема: Пектинові речовини: коротка характеристика.
Чи замислювалися ви
коли-небудь, яким чином виробнику вдається зробити мармелад? А чи доводилося
задаватися питанням, як деяким господаркам вдається зварити густе варення?
Справа зовсім не в кулінарній майстерності. Досить знати один простий секрет. У
фруктах і ягодах знаходяться пектини. Ці речовини є природними загустителями. В
одних плодах вміст пектину більше, в інших – менше. Досить знати, які продукти
поєднати для отримання бажаної консистенції.
Пектин – це полісахарид, який отримують з цитрусів і фруктів.
Відкритий він був порівняно недавно, близько двох століть тому професором Браконно з сливового соку. Вивчивши всі його властивості та якості, пектин отримав назву «санітар організму людини». Потрапляючи всередину, він вбирає шкідливі речовини і виводить їх, що дозволяє внутрішнім органам краще працювати.Він рослинного походження і міститься в багатьох плодах. Пектин відносять
до розчинним харчовим волокнам. Багатьом він відомий, як харчова добавка Е 440.
Зараз широко застосовується у фармацевтичній і харчовій промисловості, завдяки
своєму основному властивості — желированию і здатністю створювати структуру
продукту.
Зовні речовина виглядає як дрібнозернистий порошок світло-бежевого або
коричневого кольору і не має запаху. Добавки, отримані з цитрусів більш світлі,
ніж яблучні.
Пектини, потрапляючи у воду, всмоктують її, як губка, поступово
збільшуючись в об'ємі. І лише після цього відбувається процес розчинення.
В яких продуктах міститься пектин?
Пектин є повністю натуральною речовиною. Він виробляється в усіх фруктах та
ягодах, чим і обумовлена його колосальна користь для організму людини.
Цікаво, що «зелені», тобто, недозрілі ягоди та фрукти, не мають в складі
пектину – замість нього в клітинах плодів міститься пропектин. Ця речовина
перетворюється в корисний пектин виключно після повного дозрівання плодів.
Особливість речовини полягає в
тому, що завдяки його наявності в клітинах ягід та фруктів вони добре тримають
свої фізичні властивості – твердість, пружність, форму. Коли плоди доходять до стадії перезрівання, то пектин починає процес
розщеплення і з часом перетворюється в прості цукри. Як відомо, прості цукри
легко розчиняються у воді. У підсумку ми бачимо перезрілі, м’які та безформенні
фрукти.
Де
пектину найбільше?
Пектин
в продуктах рослинного походження: Цитрусові: апельсини, нектарини, лимони,
грейпфрути. Плоди: яблука, груші, абрикоси, сливи, персики, дині. Коренеплоди:
буряк, морква, картопля. Овочі: гарбуз, капуста, баклажани, огірки, цибуля.
Ягоди: агрус, смородина червона і чорна, виноград, чорниця, полуниця, кавун.
Найбільше пектину в цитрусових кірках. Багато цієї речовини і в яблуках. У
промислових масштабах очищений полісахарид отримують саме з вичавок цитрусових
або яблук. Іноді в якості сировини використовується жом цукрових буряків. Також
джерелом видобутку можуть бути кошики соняшнику.
Де
використовують пектин?
Існує
таблиця, в якій зазначено вміст пектину в грамах. Питанням, в яких продуктах
міститься пектин, цікавляться в першу чергу господині. Володіння такими
знаннями – можливість готувати смачні киселі, джеми, конфітюри, варення, желе.
Але
дана речовина застосовується не тільки в домашніх умовах.
Пектин
використовують в наступних напрямках: харчова промисловість; фармацевтика;
косметологія.
Які
ж властивості роблять пектин настільки затребуваним?
Полісахарид в чистому вигляді використовується
як: гелеутворювач; загущувач; освітлювач; стабілізатор; фільтрат; засіб для
капсулювання.
У харчовій промисловості – це дозволена
добавка Е440. Вона знаходиться в багатьох десертах і не тільки. Без неї не
обходиться виготовлення таких продуктів: морозиво; йогурт; мармелад; зефір;
пастила; напої соковмісні; начинка для цукерок; желе; джем; майонез; кетчуп;
спред; сир.
Немає коментарів:
Дописати коментар