вівторок, 19 жовтня 2021 р.

19.10 Облік, калькуляція і звітність

Розрахунок маси нетто, брутто, відсоток відходів. 

(письмово) При обробці овочів утворюється значна кількість відходів. Розмір відходів регламентується нормативами, розташованими в діючих збірниках рецептур.

Відходи картоплі, моркви, і буряка коливаються в залежності від сезону. Тому і нормативи на них установлені в різних розмірах (у %)

1. 

2. 

(першу табл. записуємо обов'язково, а друга для ознайомлення)

(Читаємо) В рецептурах на страви із овочів, розміщених в діючих збірниках рецептур і прейскурантах, вага оброблених овочів передбачається виходячи із надходжень (у%):
картоплі з 01.09 по 31.10 - 25%
моркви і буряка до 01.01 - 20%
    У випадку, коли указані овочі обробляються в інший період, необхідно перерахувати вагу брутто в сторону збільшення, щоб вага очищених овочів (нетто) залишалась незмінною, а відповідно і вихід готових виробів відповідав вказаному в рецептурах.

(Письмово) Розрахунки на визначення кількості відходів слід здійснювати таким чином: знайти установлений відсоток  відходів для данного виду овочу з урахуванням сезону і виду обробки. потім, приймаючи задану вагу брутто за 100%, вирахувати вагу відходів.

Задача. Вага брутто картоплі 300 кг. Яка кількість відходів отримається при обробці в сезон після 01.03?
Розв'язок. відсоток відходів у березні - 40%
визначаємо вагу відходів (300*40)/100=120кг

Розв'яжіть самостійно:
1. Яка кількість відходів утвориться при обробці 1т молодої картоплі?
2. Яка кількість відходів утвориться при обробці 700 кг картоплі у вересні?
3. Яка кількість відходів утвориться при обробці 250кг картоплі у лютому?


Немає коментарів:

Дописати коментар

19.10 Облік, калькуляція і звітність

Розрахунок маси нетто, брутто, відсоток відходів.  (письмово) При обробці овочів утворюється значна кількість відходів. Розмір відходів регл...